مواد لازم برای ساخت بتونه
با توجه به طیف وسیع گونههای مختلف انواع چوب و هم چنین رنگ و نقوشهای مختلف اگر بخواهید بعد از پرداخت محصول چوبی رنگ اصلی را اعمال کنید و فرض کنید این محصول از چوب راش یا بلوط و… ساخته شده است باز هم معایبی روی سطح آن دیده می شود که باید به گونهای آن منافذ را با بتونه پر کرد که به نتیجه و ظاهر کار آسیبی وارد نشود. برای این کار میتوان با استفاده از ترکیب گلهای معدنی رنگی با سریش، مل و آب بتونهای به رنگ چوب بلوط یا چوب راش و … تهیه کرد. دقت داشته باشید این بتونه برای پر کردن منافذ و ترک خوردگیهای محصولاتی استفاده می شود که میخواهید روی آن از رنگ های شفاف یا آستری همرنگی استفاده کنید و تنها به منظور همرنگ رنگ کردن بتونه با چوب استفاده می شود.
- پودر مل: که به گل بتونه هم معروف است، ماده اصلی بتونه است. این پودر که ترکیب کربنات کلسیم است بسیار شبیه آرد بوده و رنگ آن سفید مایل به کرم است.
- پودر اخرا: که همان اکسید آهن است به رنگ قرمز بوده و در انواع روغن و آب حل میشود. از این ماده بیشتر برای همرنگی یا تغییر رنگ بتونه استفاده میشود. خاک اخرا که یکی از رنگ دانههای مهم اکسید آهن است جزو اولین کانیهایی بوده که بشر از آن استفاده کرده، از زمان قدیم برای رنگ آمیزی استفاده میشده است. جالب است بدانید که اخرا ذخایر باقی مانده ناشی از هوازدگی است که به شکل پوسته یا قشر هوا زده با ضخامت مختلف تشکیل میشود.
- پودر امرا: یکی دیگر از مواد بتونه است که به رنگ قرمز مایل به قهوهای است.
- گل ماشی: از این ماده برای رنگ دادن به بتونه استفاده میشود. گل ماشی به رنگ زرد بوده و در دسته رنگهای خردلی یا قهوهای بسیار روشن قرار میگیرد. از ترکیب گل ماش با رنگهای دیگر میتوان رنگهایی مانند کرم، بژ، زیتونی، استخوانی، آجری، نسکافهای، گلبهی، حنایی، شکلاتی و … را به آسانی درست کرد.
- دوده: یکی دیگر از مواد که برای رنگ دادن به بتونه استفاده میشود دوده است.
- سریش: مادهای به رنگ قهوهای روشن بوده که در ترکیب با آب خاصیت چسبندگی پیدا میکند و به بتونه استحکام میدهد. معمولا برای هر 100 گرم مل 10 گرم سریش استفاده میشود اما اگر مقدار آن از حد معمول بیشتر باشد بتونه خیلی سفت میشود؛ به عبارتی دیگر به ازای هر کاردک ماده باید دو قاشق غذا خوری سیریش استفاده کنید.
- آب: برای مخلوط و ترکیب کردن مواد با یکدیگر به کار رفته و وظیفه دارد بتونه را به شکل خمیری درآورد.
- سینکا: پودری سفید و سنگین بوده و در مقایسه با مل وزن بیشتری داشته که از آن برای ساخت بتونه روغنی استفاده میشود. دقت داشته باشید که این ماده باید به مقدار لازم مصرف شود تا رنگ و روغن را روان کند؛ زیرا در صورت استفاده بیش از حد باعث میشود رنگ و مقاومت بتونه از بین برود.
ترکیب انواع بتونه
- بتونه سریشی دست اول: خاک اره، کمی مل، چسب چوب و آب
- بتونه سریشی دست دوم: مل، سیریش و آب
- بتونه روغنی: مل، پودر سینکا، آب، روغن الیف و رنگ روغن
- ۰۱/۱۱/۲۸
besyar mofid bud